Jänöllä tehdään täydellinen remontti

Ostimme kioskin kesällä 2016 Helsingin kaupungilta, joka myi muutamia lippakioskeistaan.

Suurin osa lippakioskeista on ollut ja on yhä tyhjillään, koska niissä ei ole toimivaa vesi- ja viemärijärjestelmää, ilmanvaihtoa eikä lämmitystä. Kaupunki ei ole investoinut kioskien tekniikan kunnostamiseen, eikä vuokralaisilla ole ollut mahdollisuuksia saati taloudellista järkeä investoida kioskien kunnostamiseen.

Kun kaupunki myy kioskeja, tilanne niiden osalta muuttuu. Omistajana Jänöllä on intressit kunnostaa oma kioski mahdollisimman toimivaksi kokonaisuudeksi.

Tontti ja kioskirakennus

Jänön ostamista varten perustettiin osuuskunta, johon kaikki halukkaat voivat edelleen liittyä. Osuuskunta omistaa 7,7 neliön kioskin ja on tehnyt kaupungin kanssa 15 vuoden vuokrasopimuksen 35 neliön tontista.

Kioski, tontti ja tonttiliittymä

Kioskin takana oli vanha pieni terassi, jonka purimme pois lokakuussa 2016 putkiremontin tieltä. Tilalle rakennetaan isompi, koko tontin kokoinen terassi, kun remontti saadaan muutoin valmiiksi. Jos muuten tiedät henkilöä, joka voisi auttaa meitä suunnittelemaan toimivan terassikokonaisuuden esimerkiksi opinnäytetyönä, pistä vinkkiä!

 

Rakennuslupa ruoanvalmistukseen kioskissa

Syksyllä 2016 haimme rakennuslupia kioskin muuttamiseksi moderniksi ympärivuotiseksi grillikioskiksi. Isoin kysymysmerkki oli se, että sallitaanko grillihuuvan ja rasvahormin rakentaminen eli ns. rasvoittava ruoanvalmistus. Marraskuun alussa saimme myös siihen suunnitelmaan rakennusvalvontaviraston leiman!

 

Popup-vaiheessamme loppukesästä 2016 meillä oli hyvin rajalliset ruoanvalmistusmahdollisuudet, kun emme voineet esimerkiksi pariloida emmekä uppopaistaa. Nyt saamme uusinta teknologiaa edustavat grillihuuvat ja huippuimurin. Ja ison rasvanerottelukaivon, jonka säiliöauto käy aika ajoin tyhjentämässä. Rasvanerottelukaivo varmistaa, että viemärivesiemme mukana kulkeutuva rasva päätyy kierrätyskäyttöön eikä kunnalliseen viemäriverkostoon tukkimaan viemärilinjastoja.

 

Rasvanerottelukaivo ennen sen upottamista maan alle

 

Rasvanerottelukaivoon johdetaan keittiön viemärivedet ja sieltä johdetaan tuuletusviemäri kioskin katolle ja kaivon täyttymistä seuraavien anturien johtimet kioskin sisälle

 

Kun rasvakaivo oli paikoillaan kaivettiin (muita poikittain kulkevia johtoja varoen) reitti viemärille ja vesilinjalle. Lähin runkolinja kulkee Manalan sivuovella, joten matkaa tuli lähes 30 metriä.

 

Kun HSY:n asentaja kävi kytkemässä viemärin ja veden runkolinjaan, pistettiin kuoppa kiinni.

 

Katu pistettiin rivakasti takaisin käyttökuntoon.

 

Väliaikainen massa paikkaa asfaltin kunnes asfalttiasemat ovat jälleen auki keväällä.

Tonttiliittymä nostaa kiinteistön arvoa

Tämä ns. tonttiliittymän rakentaminen kioskille maksoi lähes yhtä paljon kuin itse kioskirakennus. Kioski maksoi 30,200 euroa ja tonttiliittymästä joudumme maksamaan noin 28,000 euroa kaiken kaikkiaan. Kun ottaa huomioon, että itse kioskin pinta-ala on alle 8 neliötä, niin tälle putkiremontille kertyy kyllä töölöläisittäinkin mojova lähes 4000 euron neliöhinta! Nyt kuitenkin omistamme kioskin, joka on kytketty kunnallistekniikkaan, mikä nostaa sen arvoa huomattavasti.

Tällä hetkellä jäsenosuuksia Jänöön on myyty 175 kappaletta. Olemme käyttäneet merkinnöistä keräämämme varat kioskin ostoon ja pop up -vaiheen tuottomme tähän remontimme ensimmäiseen vaiheeseen.

Nyt haemme lisää jäseniä mukaan auttamaan rahoittamaan remontin seuraavia vaiheita (kioskin sisällä tapahtuvia putkitöitä ja pintaremonttia sekä kalustamista), jotta voimme ottaa mahdollisimman vähän lainaa. Pankkilainaa on onneksi hankkeelle tarjolla, mutta toteuttaisimme sen mieluiten mahdollisimman yhteisöllisesti – myös rahoituksen osalta.